Kosten verhuisbedrijf

Wat kost verhuizen eigenlijk?

Hoeveel het laten verhuizen door een verhuisbedrijf nu eigenlijk kost, valt niet 1, 2, 3 te zeggen. Er zijn namelijk veel fatoren die de eindprijs beïnvloeden. Vandaar dit overzicht als hulpmiddel om de offertes van verhuisbedrijven te beoordelen.

De uiteindelijke kosten voor het laten verhuizen van je inboedel zijn gebaseerd op:

  • Personeelskosten en overhead;
  • Transportkosten (verhuiswagen, voorrijkosten, kilometers, brandstof);
  • Voorziening voor verhuisdozen, eventuele opslagkosten, overwerk en toeslagen.

Personeelskosten en overhead

Voor verhuizen heb je professionals nodig die ingepakte verhuisdozen en meubilair uit je huis dragen, in de verhuiswagen laden en je nieuwe huis weer in dragen. Laden en lossen is vakwerk en voorkomt schade aan je spullen. Tegen extra kosten kun je versterking vragen om verhuisdozen te helpen inpakken, meubels te de- en monteren en lampen te verwijderen en weer op te hangen. Bij de meeste inboedels kom je met drie verhuizers en heel eind, maar heb je een extra paar handen nodig, reken dan per m/v op 25 à 35 euro per uur extra.

Transport- en voorrijkosten

Deze kosten hangen af van type en grootte van de verhuiswagen(s) en de afstand tussen je oude en nieuwe huis. Gemiddeld zal een verhuiswagen van rond de 20 m3 plus chauffeur ± 55 à 65 euro per uur kosten en een verhuiswagen van 50 m3 plus chauffeur ± 65 à 75 euro per uur. Gebruikelijk is dat de chauffeur meehelpt bij de verhuizing en het volstouwen van de verhuiswagen. De teller gaat lopen op het moment dat de verhuiswagen op weg gaat naar je oude woning. Vaak wordt een aantal kilometers niet doorberekend. Reken op kilometerkosten tussen 0,50 en 1,00 euro.

Meerkosten

Naast de verhuiskosten kunnen er meerkosten zijn, zoals voor een tijdelijke parkeervergunning of

-ontheffing (aanvragen bij de gemeente) als de verhuiswagen niet voor of bij je huis kan worden geparkeerd. Reken op een bedrag van rond 50 euro. Ook kunnen meerkosten worden doorberekend (en vooraf geoffreerd) voor meerwerk zoals de- en monteren van meubels, bedden en kasten, hulp bij in- en uitpakken van verhuisdozen, de inzet van een verhuislift voor zware meubels, koelkasten e.d., het verhuizen van een piano of vleugel en de eventuele tijdelijke opslag van inboedel als je niet alles in één keer in je nieuwe huis kwijt kunt.

Spoedverhuizing

Heb je door de week weinig tijd dan kun je een verhuisbedrijf vragen om een offerte voor een spoed- of weekendverhuizing te maken. Reken dan wel op een weekendtoeslag over alle kosten van rond 25% op zaterdag en 75% op zondag. Deze toeslagen lopen uiteen, opvragen van een aantal offertes kan dus geen kwaad. Dat geldt trouwens ook voor doordeweekse verhuizingen; een drietal offertes opvragen is gebruikelijk.

N.B.: Bovengenoemde bedragen kunnen exclusief 21% BTW zijn.