Verhuistips
Wacht niet te lang: Zijn de verhuisdozen er? Begin dan direct met inpakken. Je voorkomt onnodige stress door elke dag een aantal dozen in te pakken.
Werk planmatig: Werk per kamer en probeer elke kamer af te ronden voordat je naar de volgende kamer gaat. Dan houd je overzicht, ook als er straks uitgepakt moet worden. Schrijf direct op de labels waar de dozen naartoe moeten en eventueel wat erin zit.
En ordelijk: Zit een doos vol, vouw ‘m dan dicht, plak het ingevulde label erop en zet ‘m bij de andere dozen. Stapel ze niet te hoog op, zorg ervoor dat zwaardere spullen onder in de dozen zitten en de lichtere daar bovenop en maak ze niet te zwaar (max. 23 kg). Voor zware spullen (boeken!) zijn kleinere dozen verkrijgbaar.
Nummers op dozen: En laat die nummers matchen met de kamers waar de dozen naartoe moeten. Je kunt per kamer een lijst maken met deze nummers en het totale aantal dozen per kamer. Ook kun je op deze lijst extra uitleg geven, bijvoorbeeld over waardevolle en/of breekbare spullen.
Nummers op dozen: En laat die nummers matchen met de kamers waar de dozen naartoe moeten. Je kunt per kamer een lijst maken met deze nummers en het totale aantal dozen per kamer. Ook kun je op deze lijst extra uitleg geven, bijvoorbeeld over waardevolle en/of breekbare spullen.
Dozen opvullen: Door dozen die niet vol zitten op te vullen met bijvoorbeeld krantenpapier of noppenfolie voorkom je dat de inhoud gaat schuiven en spullen beschadigen.
Servies en glaswerk: Gaan per stuk in inpakpapier. Opvullen met handdoeken en/of noppenfolie. Zet alles wat zwaar is onderin de doos. Bestek in bestekbak met folie eromheen. Zilver bestek inrollen in handdoeken of papier. Flessen rechtop. Is alles ingepakt? Zet dan BREEKBAAR op de doos.
Kast- en bureauladen: Denk aan het gewicht. Wat er niet bij kan of breekbaar is doe je goed ingepakt in een verhuisdoos. Laden afdekken met kunststoffolie. Kastdeurtjes gaan op slot en de sleutels gaan (met labels!) aan je sleutelbos.
Past het wel?: Schrijf de afmetingen van grote meubelen en kasten op. Dan weet de verhuizer wat wel en niet door de deuren of de trap op kan. Dat scheelt straks tijd en ergernis.
Schilderijen, ingelijste posters en spiegels: Pak je per stuk in inpakpapier in zet je op hun kant tegen elkaar aan in passende dozen. Daartussen opvullen met handdoeken of oude lakens. Denk ook hier aan het gewicht. Daarna zet je BREEKBAAR op de doos.
Lampen klein en groot: Noteer waar je lampen naartoe moeten en geef dit aan de verhuizer. Haal de gloeilampen eruit, verpak elke kap apart in schoon inpakpapier en zet ze rechtop in de doos. Snoeren rol je natuurlijk op. Verpak losse onderdelen bij de lamp of tape ze aan de lamp vast.
Apparatuur: Ontkoppel de apparatuur, laat apparaten eerst afkoelen, rol de snoeren op (of doe er een elastiek omheen) en plak ze op het bijbehorende apparaat. Heb je de verpakking nog, gebruik die dan. Neem de gebruiksaanwijzingen mee. Inpakken in dozen met beschermende vulling erin (kunststof bolletjes, noppenfolie, etc.).
Gordijnen, kleden, kleding, etc.: Mogelijk maakt de stoffeerder (of jijzelf) de gordijnen al op maat en hangen ze straks in je nieuwe woning. Al het andere aan kleden, dekens, etc. kun je in verhuisdozen verpakken of in grote plastic zakken. Hangende kleding doe je in de speciale garderobedozen.
Medicijnen: Verpak ze goed en neem ze op de verhuisdag zelf mee.
Spuitbussen en brandbare vloeistoffen: Dat is de veiligste methode.
Niet vergeten: Bij verhuizen moet de trommel van de wasmachine worden vastgezet. Kamerplanten zet je bij elkaar in verhuisdozen en belangrijke papieren en waardevolle spullen houd je bij je.
EN VERDER?
Adreswijziging: Denk eraan dat je je nieuwe adres tijdig doorgeeft aan je bank, verzekeraar, zorgverzekering, water- en energieleverancier, TV en internetprovider, etc. Bij inschrijven in je nieuwe gemeente worden andere overheidsinstanties geïnformeerd. Voor doorsturen van post ga je naar de websites van PostNL, Sandd en Funda. Verhuiskaarten voor familie, vrienden en kennissen zijn o.a. verkrijgbaar bij een postkantoor bij jou in de buurt.
Plannen en checken: Een planning voor de laatste weken en dagen voor je verhuizing is praktisch en voorkomt dat je iets vergeet. Je kunt ook onze handige checklist gebruiken.
Kom je in aanmerking voor een vergoeding?: Sommige werkgevers bieden een verhuisvergoeding aan, bijvoorbeeld als je dichterbij het werk gaat wonen of als je werkgever zelf verhuist. Heb je een uitkering, dan kun je in aanmerking komen voor bijzondere bijstand of een tegemoetkoming in de verhuiskosten. Vraag je gemeente en/of uitkeringsinstantie.
Last but not least: Ga je zelf verhuizen met hulp van familie, vrienden en kennissen? Kijk dan eens rond op de websites van verhuurders van bestelbusjes en/of aanhangwagens. Wil je het verhuizen uitbesteden, dan zijn er handige websites waar je vrijblijvend offertes kunt opvragen, zoals Watkosteenverhuisbedrijf.nl, alleverhuizers.nl, verhuizen.nl of verhuisoffertes.com. Je kunt ook in je familie- en vriendenkring vragen naar hun ervaringen met verhuizers.